Witamina A – źródła i wpływ na zdrowie

Zdrowie

Witamina A pełni wyjątkowo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Równocześnie to jedna z niewielu witamin, których nadmiar również może mieć bardzo zły wpływ na zdrowie. Ostrożność powinny zachować przede wszystkim kobiety w ciąży: witamina A może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, a w skrajnych przypadkach nawet być przyczyną powstawania wad rozwojowych.

Witamina A – źródła

Duże dawki witaminy A występują w pełnotłustym nabiale: w twarogu, niepasteryzowanym mleku oraz serach żółtych i dojrzewających. Jej doskonałym źródłem są jaja kurze oraz podroby, w szczególności wątróbka drobiowa lub wołowa. Witamina A znajduje się także w tłustych rybach (np. łososiu, makreli i śledziach), a także w wielu warzywach – jarmużu, szpinaku i pomidorach. Odmianą witaminy A jest beta karoten, którego duże ilości znajdują się m.in. w papryce i marchwi. Tę witaminę znajdziemy także w niektórych olejach, a jej mniejsze ilości w mięsach i wędlinach.

Witamina A – wpływ na zdrowie

Witamina A jest szczególnie ważna dla funkcjonowania narządów wzroku – jej niedobory mogą prowadzić do poważnych problemów z oczami. Odpowiednia dawka witamin wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, hamuje rozwój infekcji oraz wzmacnia odporność. Witamina A wspaniale wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, a jej pochodna – beta karoten – pięknie poprawia koloryt skóry i przyspiesza opalanie dlatego chętnie suplementowana jest przez kobiety. Witamina A wpływa także na gojenie się ran, a jej odpowiednia dawka może minimalizować ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka płuc i piersi. Witamina ta jest niezwykle ważna w okresie dorastania. Umożliwia ona wzrost kości, a także syntezę wapnia i witaminy D3, które są niezbędne w procesie budowania i mineralizacji tkanki kostnej.

Witamina A – skutki nadmiaru niedoboru

Nadmiar witaminy A jest szczególnie szkodliwy dla kobiet spodziewających się dziecka. Duża ilość retinolu – bo pod taką postacią witamina ta magazynowana jest w ludzkim organizmie – może uszkadzać płód i prowadzić nawet do powstawania wad rozwojowych. Nadmiar witamin może powodować także problemy z wątrobą oraz drogami żółciowymi. Zaalarmować nas powinny takie objawy jak bóle mięśni, żółte zabawienie skóry i białka oczu, a także problemy gastryczne, które mogą świadczyć o nadmiernym spożywaniu produktów bogatych w witaminę A. Sygnałem świadczącym o hiperwitaminozie mogą być też alarmujące wyniki prób wątrobowych (wskaźnik enzymów wątrobowych). Równie zgubny dla zdrowia jest niedobór witamin, który objawia się problemami ze wzrokiem , nadmiernym wypadaniem włosów, zmęczeniem i osłabieniem organizmu, a nawet osłabieniem układu immunologicznego i zahamowaniem wzrostu u dzieci i młodzieży. W przypadku wystąpienia niedoboru można zażywać dodatkowe preparaty i suplementy diety, a w skrajnych przypadkach zdecydować się na wlewy witaminowe, które w szybki i skuteczny sposób podniosą poziom niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów.

 

Zdrowie
Profilaktyka zdrowotna: znaczenie badań i działania prewencyjne

Profilaktyka zdrowotna to kluczowy element dbania o nasze zdrowie i zapobieganie chorobom. Czy wiesz, że regularne badania lekarskie mogą znacząco zwiększyć szanse na wczesne wykrycie wielu schorzeń? Obecnie, w obliczu rosnącej liczby chorób przewlekłych, działania profilaktyczne stają się nieodzowną częścią zdrowego stylu życia. Dzięki edukacji zdrowotnej i dostępowi do różnorodnych …

Zdrowie
Zbilansowana dieta – co to jest i jak ją prawidłowo stosować?

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowego stylu życia, który nie tylko wpływa na naszą sylwetkę, ale także na samopoczucie i ogólne zdrowie. W erze fast foodów i przetworzonej żywności, zrozumienie, jak wygląda prawidłowe żywienie, staje się coraz ważniejsze. Właściwe proporcje białek, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i minerałów mogą zdziałać cuda, …

Zdrowie
Składniki mineralne: Kluczowe dla zdrowia i równowagi organizmu

Składniki mineralne odgrywają kluczową rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu, mimo że stanowią zaledwie 4% masy ciała dorosłego człowieka. To nieorganiczne związki chemiczne, których organizm nie potrafi produkować samodzielnie, muszą być dostarczane z pożywieniem. Wyróżniamy je na makroelementy i mikroelementy, a każdy z nich pełni szereg istotnych funkcji, od budowy kości …