Jarzębina to roślina, która w naszym kraju nasuwa wiele skojarzeń, choć niekoniecznie związanych z prozdrowotnym znaczeniem owoców jarzębu pospolitego. Okazuje się jednak, że jarzębina to prawdziwy sojusznik w zwalczaniu wielu dolegliwości, dzięki któremu dobra forma i samopoczucie właściwie nas nie odstępują. Przypuszczalnie w wielu domach jarzębina występowała w postaci pysznej nalewki, którą stosowano w przypadku dokuczliwych biegunek, nieżytów jelit czy problemów trawiennych. W wielu polskich domach ta staropolska tradycja wciąż funkcjonuje, a przenoszone z pokolenia na pokolenie przekonanie o cudownych właściwościach jarzębiny właściwie nie słabnie. I nic w tym dziwnego. Jarzębina to wyjątkowo zdrowa roślina i wprost trudno uwierzyć w fakt, że bogata jest w znacznie większą ilość karotenu niż marchewka, której często mylnie przypisuje się taką wartość. Kuchnia – co jeszcze można przygotować z owoców jarzębiny?
Pyszne i zdrowe wino z jarzębiny
Wino jarzębinowe to doskonały wybór dla osób, które pragną w cieplejsze dni napić się delikatnego trunku, które dodatkowo spełni funkcję orzeźwiającą. Jego przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, choć z pewnością oczekiwanie na efekt końcowy jest o wiele dłuższy niż przygotowanie wina z innych owoców. Na pyszne wino jarzębinowe czeka się bowiem nie mniej niż sześć miesięcy, choć koneserzy i znawcy win twierdzą, że pełnię smaku osiąga dopiero po roku. Przygotowując się do domowej produkcji należy przede wszystkim zadbać o sterylny pojemnik fermentacyjny. Wielu ludzi niejednokrotnie przekonało się, że niewielkie zanieczyszczenia pojemnika mogą zniweczyć cały trud. Owoce powinno się obrać, a następnie dokładnie rozgnieść i zalać wodą. Taka mikstura powinna być odstawiona na kilka godzin. W międzyczasie musimy przygotować roztwór cukrowy, zagotowując wodę i rozpuszczając w niej określoną ilość cukru. Następnie ostudzony roztwór należy dolać do moszczu wraz z dodatkiem drożdży, fosforanu amonowego oraz kwasku cytrynowego. Składniki powinniśmy bardzo dokładnie wymieszać, uzyskując jednolitą miksturę i następnie odstawić na tydzień. Po tygodniu należy miksturę odcedzić i dodać do fermentującego soku pozostałą ilość roztworu cukrowego. Gąsior powinien być zabezpieczony i szczelnie zamknięty, a rurka fermentacyjna poprawie założona. Wino w tym momencie jest gotowe do fermentacji. Po około 2 miesiącach wino można przelać do butelek i cierpliwie czekać aż dojrzeje.