Bardzo dobry tort bezowy o smaku orzechowo- kawowym

Kuchnia

W dzisiejszych czasach coraz bardziej popularnym ciastem jest beza. Bardzo dużo ludzi się na nią decyduje, ponieważ nie jest ona aż tak słodka jak te tradycyjne małe bezy. Czy ktoś kiedykolwiek jadł tort bezowy? Jeśli nie to powinien zapoznać się z tym artykułem. Będzie tu przedstawiony przepis na bardzo dobry orzechowo kawowy tort bezowy.

Jak przygotować tort bezowy? Informacje o sposobie przyrządzania

Warto zaznaczyć na wstępie, że beza wbrew innym opiniom nie jest skomplikowanym ciastem. Po prostu trzeba jej pilnować przy pieczeniu. To dlatego nie każdemu ona wychodzi. Wszystko przez piekarniki. Nie wszystkie nadają się do pieczenia bezy. Warto w tym przypadku skorzystać z przepisów, które można znaleźć w internecie. Jest tego naprawdę sporo, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak zanim przejdziemy do przygotowania ciasta warto sprawdzić, czy mamy wszystkie niezbędne składniki do jej przygotowania. Do produktów, które są potrzebne można zdecydowanie zaliczyć:

  • 7 białek,
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml kremówki 30%,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej o smaku orzechowym,
  • łyżka cukru,
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,

Teraz tylko wystarczy przygotować odpowiednie naczynia do mieszkania składników i możemy zacząć przygotowania bezy. Do najważniejszych kroków możemy oczywiście zaliczyć przede wszystkim:

  1. Do miski dodajemy białka z odrobiną soli i ubijamy je na bardzo sztywną pianę.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru do tej samej miski i miksowanie zawartości tak długo, aż cukier się oczywiście rozpuści.
  3. Następnie będziemy mogli dodać już mąkę. Po czym można już bez problemu wymieszać wszystko, aż każdy składnik się ze sobą połączy. Tyle masy spokojnie starczy na trzy blaty bezowe.
  4. Warto równomiernie je rozprowadzić na papierze do pieczenia. Wtedy na pewno wyjdą dobrze.
  5. Bezy najlepiej piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni. Pieczemy krótko, bo do 7 minut.
  6. Gdy już minie czas, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza i pieczemy je około 1,5 godziny z termoobiegiem.
  7. Jak już bezy będą upieczone to wykładamy je na blat do wystygnięcia.
  8. Kolejnym etapem jest zalanie kawy wrzątkiem w kubku. Ważne, aby wystygła.
  9. Następnie ubijamy ze sobą Kremówkę, mascarpone i cukier. Wszystko po to, aby powstała gładka masa.
  10. Dodajemy zalaną kawę do kremu i mieszamy. Do tego dodajemy oczywiście posiekane orzechy. Znów musimy wymieszać, aby wszystko się połączyło.
  11. Ostatnim etapem jest postępowanie z bezą tak jak to robimy ze zwykłym tortem. Kładziemy bezę, krem i tak na przemian. Warstwa po warstwie. Na końcu możemy polać taki tort bezowy czekoladą i udekorować ją owocami. Wtedy wyjdzie jeszcze smaczniejszy.

 

Kuchnia
Jak upiec idealną babkę?

Pieczenie babki to nie lada wyzwanie: składniki, konsystencja, estetyka, smak, a nawet wrażenie, które potęguje wielkość źrenic, to znak rozpoznawczy dobrej babki. Wszystkie te elementy muszą być ze sobą idealnie zsynchronizowane, zwłaszcza jeśli chcesz, aby twój wypiek pozostał w pamięci twoją rodzinę i przyjaciół przez wiele dni, miesięcy… lat! Niektóre …