Jak upiec idealną babkę?

Kuchnia

Pieczenie babki to nie lada wyzwanie: składniki, konsystencja, estetyka, smak, a nawet wrażenie, które potęguje wielkość źrenic, to znak rozpoznawczy dobrej babki. Wszystkie te elementy muszą być ze sobą idealnie zsynchronizowane, zwłaszcza jeśli chcesz, aby twój wypiek pozostał w pamięci twoją rodzinę i przyjaciół przez wiele dni, miesięcy… lat! Niektóre błędy mogą wynikać z oczywistych problemów: zmieniasz piekarniki piekarnicze lub nadal nie obliczasz dobrze przepisu. Do babki można dodać różnego rodzaju dodatki według własnych preferencji, jedną z babek z dodatkami jest babka z bakaliami i imbirem. Informacje.

  • Wychodzi bardzo sucha
    Jest to zwykle spowodowane składnikami lub piekarnikiem. Sprawdź, czy używasz wystarczającej ilości mokrych składników, takich jak jajka. Nie należy też nadużywać suchych składników, ponieważ mogą wchłaniać wilgoć. Z drugiej strony nie zapomnij użyć budzika, aby nie zostawiać ciasta w piekarniku na zbyt długo. Coś, co może Ci pomóc, to piekarnik z wbudowanym zegarem, ponieważ te – czasami – mają alarm dźwiękowy, dzięki czemu piekarnik zatrzymuje się, gdy minie wcześniej wyznaczony przez Ciebie czas pieczenia.
  • Zbyt krótkie pieczenie
    Jeśli babka jest nadal surowa w środku, mimo że piekłeś je przez czas określony w przepisie, piekarnik mógł być zbyt zimny. Piekarnik ze zintegrowanym termometrem jest doskonałym sposobem na uniknięcie tego problemu.
  • Przykleja się do formy
    Jeśli ciasto przykleja się do blachy, pozwól mu ostygnąć przez około pół godziny. Zapobiegnie to rozszczepieniu, gdy spróbujesz go usunąć. Następnie przesuń nożem wzdłuż krawędzi, aby go nieco poluzować i odwróć, umieszczając stojak, aby złapać chleb.
  • Mieszanka przelewa się
    Zaleca się, aby nie wypełniać więcej niż dwie trzecie formy; to pozostawi miejsce na wyrośnięcie. Jeśli ciasto jest przepełnione, może być za dużo ciasta lub forma jest za mała dla przepisu. Eksperymentuj z różnymi rozmiarami i upewnij się, że przestrzegasz zasady 2/3 przed pieczeniem.
  • Pęknięcia z góry
    Gdy ciasto pęka na górze, oznacza to, że wyrosło zbyt szybko. Mogło to nastąpić, ponieważ temperatura piekarnika jest bardzo wysoka lub ponieważ było za dużo drożdży lub innego środka. Po raz kolejny piekarnik z termometrem jest najlepszym środkiem zapobiegawczym do wypieku doskonałych babek.
  • Twarde lub tłuste brzegi
    Zwykle dzieje się tak, gdy ciasto zostało posmarowane zbyt dużą ilością masła, aby zapobiec przywieraniu do formy. Ma to wpływ na smażenie chleba, ponieważ masło topi się i może powodować, że będzie twarde lub tłuste na brzegach.
Kuchnia
Bardzo dobry tort bezowy o smaku orzechowo- kawowym

W dzisiejszych czasach coraz bardziej popularnym ciastem jest beza. Bardzo dużo ludzi się na nią decyduje, ponieważ nie jest ona aż tak słodka jak te tradycyjne małe bezy. Czy ktoś kiedykolwiek jadł tort bezowy? Jeśli nie to powinien zapoznać się z tym artykułem. Będzie tu przedstawiony przepis na bardzo dobry …