Czy czekolada powoduje tycie?

Zdrowie

Czekolada jako środek odchudzający.

Czy czekolada powoduje tycie? Przekonania na jej temat są takie, że przyczynia się do powstawania zbędnych kilogramów. Prawda jednak jest zupełnie inna i czekolada stanowi wyjątek wśród licznych deserów, które spożywane z głową wspierają redukcję nadprogramowego tłuszczu. I żeby wszystko było jasne, nie mówimy tu o mlecznej czy deserowej, ale o tej prawdziwej, z zawartością co najmniej 70% kakao.

Składniki, które wspierają walkę o szczupłą sylwetkę.

Najnowsze badania wskazują, że osoby, które przez okres 4 tygodni spożywały codziennie 30 gram gorzkiej czekolady, spaliły parę kilogramów. To działa pod warunkiem, że nie przekroczysz spożywania dziennej dawki przysmaku oraz Twój całodobowy deficyt kaloryczny jest ujemny. Oznacza to, że możesz codziennie raczyć się dwoma, trzema kostkami czekolady, jeśli jesz mniej niż zazwyczaj. Dzieje się tak, ponieważ kakao zawiera cudowne składniki, a są nimi:
Substancje czynne , które zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.
Błonnik , który syci, hamuje apetyt i wiąże nasycone kwasy tłuszczowe, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu na biodrach, udach i brzuchu.
Kofeinę. Substancję pobudzającą do działania. Dzięki niej mamy sporo energii na wymagające ćwiczenia fizyczne oraz na długie spacery bądź intensywną jazdę na rowerze – rower to idealne rozwiązanie. Dzięki czekoladzie po prostu chce nam się więcej. W sutek tego spalamy więcej kalorii i przyspieszamy metabolizm kwasów tłuszczowych.
Teobrominę i teofilinę , które także ułatwiają spalanie tłuszczu.

Kiedy i jak jeść czekoladę?

Najlepiej przed posiłkiem. Zjadając dwie kostki, zredukujesz apetyt. Podczas obiadu zjesz mniej i nie będziesz już sięgał po dodatkowy deser. Czekolada chroni też przed niekontrolowanym podjadaniem i ochotą na przekąski, w momencie, kiedy spada nam cukier we krwi, a nasz mózg daje sygnał, że umieramy z głodu. To wszystko będzie miało sens, jeśli w czasie trwania diety nie będziesz sięgał po inne słodkości. Wtedy czekolada będzie stanowiła zdrowy suplement, wspierający Twoją redukcję. To zdrowa przekąska, którą dobrze jest łączyć z pełnowartościowym białkiem. Ponadto ona doskonale łączy się z przyprawami i dodatkami, które również przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Śmiało łącz gorzką czekoladę z imbirem, cynamonem, kardamonem, a nawet pieprzem i chili.
Jeśli jesteś na diecie, to dzięki dwóm, trzem kostkom gorzkiej czekolady łatwiej będzie Ci wytrwać. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz sięgał po inne słodycze i cukry oraz nie przekroczysz dziennie trzech kostek. A jeśli jeszcze do tego włączysz regularny sport, to efekty mogą zaskoczyć.

 

Zdrowie
Profilaktyka zdrowotna: znaczenie badań i działania prewencyjne

Profilaktyka zdrowotna to kluczowy element dbania o nasze zdrowie i zapobieganie chorobom. Czy wiesz, że regularne badania lekarskie mogą znacząco zwiększyć szanse na wczesne wykrycie wielu schorzeń? Obecnie, w obliczu rosnącej liczby chorób przewlekłych, działania profilaktyczne stają się nieodzowną częścią zdrowego stylu życia. Dzięki edukacji zdrowotnej i dostępowi do różnorodnych …

Zdrowie
Zbilansowana dieta – co to jest i jak ją prawidłowo stosować?

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowego stylu życia, który nie tylko wpływa na naszą sylwetkę, ale także na samopoczucie i ogólne zdrowie. W erze fast foodów i przetworzonej żywności, zrozumienie, jak wygląda prawidłowe żywienie, staje się coraz ważniejsze. Właściwe proporcje białek, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i minerałów mogą zdziałać cuda, …

Zdrowie
Składniki mineralne: Kluczowe dla zdrowia i równowagi organizmu

Składniki mineralne odgrywają kluczową rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu, mimo że stanowią zaledwie 4% masy ciała dorosłego człowieka. To nieorganiczne związki chemiczne, których organizm nie potrafi produkować samodzielnie, muszą być dostarczane z pożywieniem. Wyróżniamy je na makroelementy i mikroelementy, a każdy z nich pełni szereg istotnych funkcji, od budowy kości …