Czy czekolada powoduje tycie?

Zdrowie

Czekolada jako środek odchudzający.

Czy czekolada powoduje tycie? Przekonania na jej temat są takie, że przyczynia się do powstawania zbędnych kilogramów. Prawda jednak jest zupełnie inna i czekolada stanowi wyjątek wśród licznych deserów, które spożywane z głową wspierają redukcję nadprogramowego tłuszczu. I żeby wszystko było jasne, nie mówimy tu o mlecznej czy deserowej, ale o tej prawdziwej, z zawartością co najmniej 70% kakao.

Składniki, które wspierają walkę o szczupłą sylwetkę.

Najnowsze badania wskazują, że osoby, które przez okres 4 tygodni spożywały codziennie 30 gram gorzkiej czekolady, spaliły parę kilogramów. To działa pod warunkiem, że nie przekroczysz spożywania dziennej dawki przysmaku oraz Twój całodobowy deficyt kaloryczny jest ujemny. Oznacza to, że możesz codziennie raczyć się dwoma, trzema kostkami czekolady, jeśli jesz mniej niż zazwyczaj. Dzieje się tak, ponieważ kakao zawiera cudowne składniki, a są nimi:
Substancje czynne , które zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.
Błonnik , który syci, hamuje apetyt i wiąże nasycone kwasy tłuszczowe, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu na biodrach, udach i brzuchu.
Kofeinę. Substancję pobudzającą do działania. Dzięki niej mamy sporo energii na wymagające ćwiczenia fizyczne oraz na długie spacery bądź intensywną jazdę na rowerze – rower to idealne rozwiązanie. Dzięki czekoladzie po prostu chce nam się więcej. W sutek tego spalamy więcej kalorii i przyspieszamy metabolizm kwasów tłuszczowych.
Teobrominę i teofilinę , które także ułatwiają spalanie tłuszczu.

Kiedy i jak jeść czekoladę?

Najlepiej przed posiłkiem. Zjadając dwie kostki, zredukujesz apetyt. Podczas obiadu zjesz mniej i nie będziesz już sięgał po dodatkowy deser. Czekolada chroni też przed niekontrolowanym podjadaniem i ochotą na przekąski, w momencie, kiedy spada nam cukier we krwi, a nasz mózg daje sygnał, że umieramy z głodu. To wszystko będzie miało sens, jeśli w czasie trwania diety nie będziesz sięgał po inne słodkości. Wtedy czekolada będzie stanowiła zdrowy suplement, wspierający Twoją redukcję. To zdrowa przekąska, którą dobrze jest łączyć z pełnowartościowym białkiem. Ponadto ona doskonale łączy się z przyprawami i dodatkami, które również przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Śmiało łącz gorzką czekoladę z imbirem, cynamonem, kardamonem, a nawet pieprzem i chili.
Jeśli jesteś na diecie, to dzięki dwóm, trzem kostkom gorzkiej czekolady łatwiej będzie Ci wytrwać. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz sięgał po inne słodycze i cukry oraz nie przekroczysz dziennie trzech kostek. A jeśli jeszcze do tego włączysz regularny sport, to efekty mogą zaskoczyć.

 

Zdrowie
Jak dbać o wzrok, pracując przy komputerze?

Spędzanie czasu przed ekranami laptopów i smartfonów to znak dzisiejszych czasów. Komputery i inne urządzenia multimedialne służą nam bowiem nie tylko do pracy i nauki, ale zapewniają również rozrywkę. To w nich szukamy informacji, oglądamy filmy, kontaktujemy się ze znajomymi. Wszystko to sprawia, że przed ekranami spędzamy całe dnie, co …

Zdrowie
Mięta i jej morfologia.

Mięta jest znana z zastosowania w chemii, ziołach, herbatach, kosmetykach. Mięta jest bardzo dobrym ziołem, które pozwala ukoić ból brzucha, problemy jelitowe, wzdęcia. Jak i również jest stosowana w pastach do zębów, gumach do żucia i tak dalej. Uzależnienie od ogrodnictwa nie jest najgorszym z życiowych wyborów. – Cora Lea …

Zdrowie
Lipa i jej właściwości.

Lipa to piękne drzewo, o którym pisał Jan Kochanowski. Mówił o tym, że gość może siąść przy lipie, schować się przed słońcem.  Lipa to stare okazałe drzewo, którego liście i kwiaty są stosowane w herbatach ziołowych. Ci, którzy cierpią na alergie, wiedzą, jak bardzo może uprzykrzyć życie, łzawienie oczu, katar, …