Wino jarzębinowe

Zdrowie

Jarzębina to roślina, która w naszym kraju nasuwa wiele skojarzeń, choć niekoniecznie związanych z prozdrowotnym znaczeniem owoców jarzębu pospolitego. Okazuje się jednak, że jarzębina to prawdziwy sojusznik w zwalczaniu wielu dolegliwości, dzięki któremu dobra forma i samopoczucie właściwie nas nie odstępują. Przypuszczalnie w wielu domach jarzębina występowała w postaci pysznej nalewki, którą stosowano w przypadku dokuczliwych biegunek, nieżytów jelit czy problemów trawiennych. W wielu polskich domach ta staropolska tradycja wciąż funkcjonuje, a przenoszone z pokolenia na pokolenie przekonanie o cudownych właściwościach jarzębiny właściwie nie słabnie. I nic w tym dziwnego. Jarzębina to wyjątkowo zdrowa roślina i wprost trudno uwierzyć w fakt, że bogata jest w znacznie większą ilość karotenu niż marchewka, której często mylnie przypisuje się taką wartość. Kuchnia – co jeszcze można przygotować z owoców jarzębiny?

Pyszne i zdrowe wino z jarzębiny

Wino jarzębinowe to doskonały wybór dla osób, które pragną w cieplejsze dni napić się delikatnego trunku, które dodatkowo spełni funkcję orzeźwiającą. Jego przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, choć z pewnością oczekiwanie na efekt końcowy jest o wiele dłuższy niż przygotowanie wina z innych owoców. Na pyszne wino jarzębinowe czeka się bowiem nie mniej niż sześć miesięcy, choć koneserzy i znawcy win twierdzą, że pełnię smaku osiąga dopiero po roku. Przygotowując się do domowej produkcji należy przede wszystkim zadbać o sterylny pojemnik fermentacyjny. Wielu ludzi niejednokrotnie przekonało się, że niewielkie zanieczyszczenia pojemnika mogą zniweczyć cały trud. Owoce powinno się obrać, a następnie dokładnie rozgnieść i zalać wodą. Taka mikstura powinna być odstawiona na kilka godzin. W międzyczasie musimy przygotować roztwór cukrowy, zagotowując wodę i rozpuszczając w niej określoną ilość cukru. Następnie ostudzony roztwór należy dolać do moszczu wraz z dodatkiem drożdży, fosforanu amonowego oraz kwasku cytrynowego. Składniki powinniśmy bardzo dokładnie wymieszać, uzyskując jednolitą miksturę i następnie odstawić na tydzień. Po tygodniu należy miksturę odcedzić i dodać do fermentującego soku pozostałą ilość roztworu cukrowego. Gąsior powinien być zabezpieczony i szczelnie zamknięty, a rurka fermentacyjna poprawie założona. Wino w tym momencie jest gotowe do fermentacji. Po około 2 miesiącach wino można przelać do butelek i cierpliwie czekać aż dojrzeje.

Zdrowie
Sprawdź co warto wiedzieć o noworodkach

Wszystko, co dzieje się po narodzinach dziecka, to niemałe wyzwanie dla rodziców. Oczekujesz na swoje pierwsze dziecko? A może masz już możliwość tulenia noworodka w swoich ramionach? Poniżej znajdziesz kilka ważnych informacji, które warto znać. Zapraszamy do lektury, która odpowie na najbardziej nurtujące pytania świeżo upieczonych rodziców. Kilka ważnych informacji …

Zdrowie
Chroń się w upalne dni

Przegrzanie organizmu jest niebezpieczne Udar słoneczny to przegrzanie organizmu, które może prowadzić do śpiączki, a nawet śmierci. Objawy udaru to osłabienie, odczuwanie niepokoju, bóle oraz zawroty głowy. W przypadku ich wystąpienia należy zadzwonić pod numer alarmowy 112 albo 999, a także przenieść się w miejsce zacienione. Należy również nawodnić organizm, …

Zdrowie
Jak można zapobiegać szumom usznym?

W dzisiejszych czasach ludzie często cierpią na różne choroby. Jednak nie zdawali sobie sprawy, jakie faktycznie przyniosą rezultaty. Wiele chorób pojawia się albo z powodu braku niektórych witamin i minerałów, albo na odwrót. Ich przedawkowanie będzie miało również negatywny wpływ na nasz organizm. To coś więcej niż tylko dostarczanie pożywienia …